Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, αποκάλυψε ότι η UEFA έχει στείλει επιστολή και στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία




Για τα όσα έχουν προκαλέσει τα στημένα στην τουρκία αλλά και την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ αποκάλυψε μιλώντας στην "Δίκη" του Blue Sky, ότι έχει έρθει έγγραφο που ενδεχωμένος να θέτει βέτο για τους συλλόγους που αγωνίζονται στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά η επιστολή θεωρητικά θα αναφέρει πως χρειάζεται να γίνει άμεση ενημέρωση για τις ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρώπη και πιθανόν να γίνεται για τον Ολυμπιακό Βόλου που εμπλέκεται το όνομα του Αχιλλέα Μπέου και οι "ερυθρόλευκοι" αγωνίζονται πρώτοι στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Αποσπάσματα απ' όσα είπε ο Σοφοκλής Πιλάβιος:

Για έγγραφο-τελεσίγραφο σε Τουρκία για τα στημένα: "Είμαι βέβαιος πως θα έχει έρθει και στην ΕΠΟ τέτοιο γράμμα, πληροφορίες λένε πως έχει έρθει απόψε το βράδυ. Δεν ξέρω τι λέει η επιστολή, αύριο το πρωί θα το δημοσιοποιήσω. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να λέει.

Ξέρω ότι έχει γίνει μια ευρεία σύσκεψη για το θέμα. Δεν θέλω να προτρέξουμε και θα ήθελα να σας ενημερώσω αύριο το πρωί, επί του θέματος."


Για παρουσία του σε Βουλή: "Ναι, θα πάω. Το θέμα του αυτοδιοίκητου το έχουμε καταλάβει. Δεν σημαίνει ότι σε καλεί η Βουλή και δεν πας. Θέματα όπως η υγεία και η ασφάλεια δεν επίπτουν σε θέματα μας.

Εχει δικαίωμα να την αλλάξει η Πολιτεία μια απόφαση. Πλέον, πληρώνουμε και φόρος εισοδήματος στην ΕΠΟ, κανονικά. Δεν υπήρχε παλιότερα αυτή η διάταξη."

Για την κόντρα που υπήρξε στο παρελθόν ανάμεσα στην ΕΠΟ και την Πολιτεία: "Οι τσακωμοί της ΕΠΟ με την Πολιτεία, μας πήγε πολύ πίσω. Οι εκλογές στην ΕΠΟ γίνονται για τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Θεωρώ ανήθικο το να αλλάξω το ΔΣ, επειδή είχα βγει πρόεδρος. Υπάρχουν πολύ καλά στελέχη και σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο

Αλλαξε ο πρόεδρος και υπαρχει μια ιστορία πάνω σε αυτό. Οι εκλογές γίνονται όπως στο δικηγορικό σύλλογο. Δεν μπορώ όταν εκλέγομαι εγώ και να πάω να αλλάξω ένα δικοιητικό συμβούλιου. Δεν είναι θέμα εγκλωβισμού.".

Για τις εκλογές και το θέμα η ΕΠΟ να πάρει το πρωτάθλημα: "Εχω μια ένσταση. Ο Μπλάτερ και ο Πλατινί εκλέγονται από 53. Πέρσι στην πιο δύσκολη γενική συνέλευση περάσαμε τις επαγγελματικές ομάδες να ψηφίσουμε μέσω Πρωτοδικείου που δεν το πέρασε με επίσημη δικαιολογία επειδή τρεις δεν είχαν ψηφίσει.

Το θέμα αυτό θα το δούμε αφού η πρόταση ήταν να πάει το ποδόσφαιρο στην ΕΠΟ. Η ομοσπονδία δεν είναι έτοιμη να το διοργανώσει. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν στην Super League και την Football League.

Αν χρειαστεί, όμως θα το κάνουμε. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα. Δεν θα χρειαζόταν, ας πούμε, ένας Πατρίκ Κομνηνός; Για παράδειγμα υπάρχει μια έλλειψη διεθνούς εμπειρίας.

Είμαι ο τρίτος αντιπρόεδρος της επιτροπής του Champions League, όπου συνεδριάζει σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, δύο φορές το χρόνο. Μετά είχαμε τις εκλογές στη FIFA. Η διοργάνωση του πρωταθλήματος χρειάζεται και διεθνή εμπειρία. Τα στημένα δεν τα πήραμε από την Ευρώπη"

Για τη συνεδρίαση της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για τη συγχώνευση Καβάλας και Ηρακλή: "Δεν γνωρίζω ότι αύριο έχει συνεδρίαση η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για το θέμα της Καβάλας και του Ηρακλή."

Για την άρση της ρήτρας εμπιστευτικότητας για την περίπτωσή του Ηρακλή: "Είναι λάθος αυτό. Είναι άλλο θέμα αυτό της αδειοδότησης και άλλο αυτό της πλαστής ενημερότητας. Φανταστείτε να μην το έλεγα. Οτιδήποτε έρχεται στην αντίληψή μας, πρέπει να το λέμε. Άλλο ο φάκελος και άλλο η αδειοδότηση. Ότι είναι θέμα UEFA και είναι ιδιωτικό, πρέπει να μένει κρυφό.

Τους φακέλους αδειοδότησης, κυρίως αυτών που παίζουν στην Ευρώπη, δεν επιτρέπεται. Υπάρχει ένα χαρτί που λέγεται ρήτρα εμπιστευτικότητας. Αν η Λίγκα πει, ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα μπορούν να μου πουν ότι δεν τήρησα την υπογραφή μου. Ότι γίνει με τους φακέλους, πρέπει να διατηρήσουμε μια εμπιστευτικότητα. Αν ένας παίκτης δεν έχει υπογράψει και γίνει γνωστό το όνομά του, τότε ποια θα είναι η ζωή του στην Ελλάδα;

Έχω σκοπό μέχρι το τέλος του χρόνου, να κάνω μια σοβαρή επιτροπή που μέχρι τον Δεκέμβριο να μας φέρει μια εισήγηση για νομικά θέματα, που πάσχει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο πειθαρχικός κώδικας θα ψηφιστεί και θα αλλάξει σίγουρα στις 22 Ιουλίου. Να ξέρετε τι χλευασμό υποστήκαμε γι' αυτό.

Ηρθε ο κ. Φάκος με τον κ. Αντωνακάκη στο γραφείο μου για να με ρωτήσουν πως θα λειτουργήσουν. Είδα για πρώτη φορά τον κ. Αντωνακάκη, δεν τον είχα δει ποτέ στην όψη. Το θέμα είναι να δοθεί μια λύση πως θα λειτουργούν οι επιτροπές χωρίς ωστόσο να μιλάμε στους δικαστές αλλά και από την άλλη να τους λέμε να μιλήσουμε. Είναι ένα σύστημα 20 ετών."

Για τα στημένα παιχνίδια: "Δεν είχαμε καμία καθυστέρηση και δεν επηρέασε τη διαδικασία. Ξεκίνησε από συζητήσεις ότι υπάρχει ένα σύστημα στην UEFA που λέγεται BFDS που θα δοθεί ως δώρο στις ομοσπονδίες για να το κάνουν μόνες τους. Αυτό δεν έγινε και το έκανε μόνη της η UEFA. Αποφάσισα και πήγα 2-3 φορές στην UEFA, από τις αρχές της θητείας μου, τον Νοέμβριο του 2009, για να δω τι γίνεται και να καταλάβω το σύστημα. Το θέμα αυτό "έκαιγε". Είδα το σύστημα πως λειτουργεί. Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα αντιληφθεί πλήρως αφού δεν είμαι καλός στα μαθηματικά.

Η UEFA βλέπει 29.000 παιχνίδια το χρόνο. Έτσι ξεκίνησε η υπόθεση και ήρθαν οι φάκελοι. Δείξαμε διορατικότητα και δεν πήγαν οι φάκελοι στη δικαιοσύνη. Τους έδωσα στον κ. Μπιτσαξή, για να τους δώσει στην τακτική δικαιοσύνη. Μου ήρθαν προειδοποιήσεις για ένα παιχνίδι και πήρα τους προέδρους και τους είπα, προσέξτε καλά."

Για τους φακέλους και την βοήθεια της Πολιτείας: "Όταν ήρθαν οι φάκελοι, πιθανόν να είχα ενημερώσει κάποιους προέδρους. Αλλά και να μην το έλεγα, θα το μάθαιναν σε μια εβδομάδα. Άλλωστε, όποιοι έπαιζαν ήξεραν. Για όλους μας είχε "χτυπήσει" το καμπανάκι. Είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει η απαγόρευση στοιχηματισμού και τους ποδοσφαιριστές.

Θέλουμε σε πολλά θέματα τη βοήθεια της Πολιτείας. Για το θέμα της βίας χρειάζεται πρώτον ένα είδος ιδιώνυμου, δεύτερον το ηλεκτρονικό εισιτήριο και το τρίτον η κάθε ΠΑΕ να έχει την ευθύνη για τους φιλάθλους της. Αλλά θα πρέπει να δούμε πως αυτά τα πράγματα είναι εφικτά. Δεν μπορώ να μιλήσω για τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης."

Για την υπόθεση του ΟΦΗ και τη κίνηση να πάει στα πολιτικά δικαστήρια: "Το θέμα ξεκίνησε επειδή δεν πήρε άδεια, την πρώτη φορά, ούτε στη δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πήγε στα πολιτικά δικαστήρια. Οταν ήρθε η UEFA, μιλήσαμε και για αυτό το θέμα. Μας είπε ο κ. Ινφαντίνο ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε όλες τις ομάδες και ότι αυτό δεν γίνεται πουθενά. Μάλιστα, υπάρχουν τρία κριτήρια.

Το πρώτο κριτήριο που βγαίνεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το δεύτερο που είναι για την πρώτη κατηγορία και το τρίτο για τις άλλες κατηγορίες. Για τον ΟΦΗ περιμένουμε απόφαση πριν τις 7 Ιουλίου, νωρίτερα από τα πολιτικά δικαστήρια. Ο ΟΦΗ έχει προσβάλει την απόφαση της Σούπερ Λιγκ και περιμένουμε. Δεν είχαμε καμία πρόθεση για διαφορετική αντιμετώπιση του ΟΦΗ και του Ηρακλή."

Για το που πάνε τα λεφτά των κερδισμένων στοιχημάτων: "Στην Ελλάδα μας αρέσει να είμαστε νταραβεριτζήδες. Δίνετε σημασία σε κάτι που είπε κάποιος να μείνει ο Αστέρας, να πέσει ο Ηρακλής; Το τι λέγεται είναι το 1/500 από αυτό που ακούνε τα αυτιά μας κάθε μέρα.

Εχουμε μια μεγάλη και μια μικρή εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι πιθανόν ποδοσφαιριστές ή προπονητές, πλούτισαν και αυτόν τον πλουτισμό τον έφεραν στο ποδόσφαιρο. Αλλά θα ήθελα να μάθω που πήγαν τα λεφτά. Εντάξει, ο Αστέρας έμεινε, ο Ηρακλής έπεσε. Το θέμα είναι, τα χρήματα; Αυτοί που τα έχασαν, αυτοί που τα κέρδισαν."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου