Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Νικητιάδης:"Αμετάκλητη η βούληση της Πολιτείας να φύγει η βρώμα",


Νικητιάδης

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sentragoal 103,3" αναφέρθηκε στην απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα με αφαίρεση βαθμών.

Για τις αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και την αντίδραση της Πολιτείας: "Προκαλούν μεγάλη ανησυχία οι αποφάσεις. Όταν ο ευρωπαϊκός φορέας καταδικάζει μια ομάδα και η αθλητική δικαιοσύνη επιβάλλει ποινές που μοιάζουν ανώδυνες, μας προκαλεί ανησυχία. Εκ των πραγμάτων ο κ. Γερουλάνος δεν μπορούσε παρά να διατυπώσει το αυτονόητο. Έπρεπε να δηλώσει και καλά έκανε ότι η Πολιτεία θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που έχει, θα ασκήσει τα μέτρα που μπορεί να ασκήσει και θα χρησιμοποιήσει τα
εργαλεία που έχει, όπως στάδια, τηλεόραση, χρηματοδότηση, προκειμένου να κάνει από την πλευρά της αυτό που πρέπει για προχωρήσει η εξυγίανση. Αυτό, βέβαια, δεν γίνεται από μόνο του. Προχωράει και το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας, που πέρασε ήδη από το Υπουργικό συμβούλιο και πιστεύω μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα ψηφιστεί και από τη Βουλή. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και επιφυλασσόμαστε για τον τρόπο που θα τοποθετηθούμε τις επόμενες μέρες".

Για την αυστηροποίηση του δικαίου της ΕΠΟ και για τους συνδέσμους:"Επιβάλλαμε την αυστηροποίηση του δικαίου της ΕΠΟ. Είπαμε στον κ. Πιλάβιο ότι αν δεν αυστηροποιηθεί το δίκαιο, δεν πρόκειται να τους δώσουμε χρήματα. Το αυστηροποίησαν και σε αυτό το επίπεδο εκφράζουμε μια ικανοποίηση. Συζητήσαμε με τον κ. Πλατινί, όταν ήρθε στην Ελλάδα και είδαμε τον τρόπο που ενήργησε η ΟΥΕΦΑ και καταθέσαμε και το νομοσχέδιο. Ήταν και αυτό ένα ζήτημα. Αποδέχομαι και αιτιολογώ την όποια καχυποψία μπορεί να υπάρχει για τον τρόπο που λειτουργεί η Πολιτεία, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει μόνο λόγια. Εμείς, όμως, δεν έχουμε μείνει στα λόγια.

Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους και σύμφωνα με αυτόν ο ταραξίας που θα συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά θα πηγαίνει μέσα. Οι σύνδεσμοι δεν θα λειτουργήσουν. Θα περάσουν από κόσκινο, θα δοθούν τα ονόματα και τα ποινικά μητρώα του κάθε μέλους, θα έχουν βιβλία εσόδων και εξόδων και γενικότερα θα περνάει έλεγχος από τους συνδέσμους. Δεν θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς να υπάρχει μια ομάδα που θα έχει δώσει την έγκρισή της για να λογοδοτεί για τη δράση τους. Κουράστηκε ο κόσμος, οι εικόνες που βλέπει του προκαλούν αποτροπιασμό.

Προσπαθούμε με ψυχραιμία, σταθμίζουμε τα πράγματα και τα μετράμε, όμως περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Για πρώτη φορά έχουμε 40 δικογραφίες, υπάρχουν 18 μήνες βαθύτατου ελέγχου προκειμένου να διερευνηθεί σε τι βαθμό είναι βρώμικο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα δυνατά μέσα παρακολούθησης, με τεχνικούς τρόπους, συνέργειες με ξένες χώρες, με Υπουργεία και εξετάσεις μαρτύρων. Για πρώτη φορά αυτά που γίνονται στο χώρο του ποδοσφαίρου μοιάζουν να αποτελούν οριστική και αμετάκλητη απόφαση να τεθεί τέρμα στη βρωμιά του ποδοσφαίρου. Δεν λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε".

Αν μπορεί να "καθαρίσει" ο χώρος του ποδοσφαίρου: "Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσουν οι πάντες από κόσκινο. Αυτά είναι ζητήματα που τα αντιμετωπίζεις πολλές φορές. Το ζήτημα είναι διαρθρωτικό. Την ίδια ώρα μπορείς να παρακολουθείς εγκληματίες να διαπράττουν εγκλήματα και να μην έχει η Πολιτεία τη δυνατότητα να τους προλάβει.

Η ιστορία με τον άνθρωπο που με το πούρο του μπαίνει στο γήπεδο, ενδεχομένως ως εικόνα να είναι πολύ χτυπητή και να γίνεται πολύ αισθητή στον κόσμο. Αν αύριο έρθει η Πολιτεία και ανακοινώσει τέτοια μέτρα που πραγματικά θα αποδεικνύουν τη βούλησή της να βάλει τέρμα σε αυτό, εκ των πραγμάτων θα καταλάβετε ότι επιτέλους υπάρχει μια Πολιτεία που έχει αποφασίσει να προχωρήσει δέκα πράγματα.

Είναι ευκαιρία γιατί ο κ. Παπούλιας έχει δείξει ενδιαφέρον, είναι ευκαιρία διότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη και όπως φαίνεται όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μεγάλες ανατροπές.

Οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι τεράστιες και εκτείνονται σε όλο το δημόσιο βίο της χώρας. Δυστυχώς χτίσαμε μια Πολιτεία που εκ των πραγμάτων μας οδήγησε σε αδιέξοδο. Τώρα έχουμε μια ευκαιρία. Η τελευταία συνθήκη των Βρυξελλών μας έδωσε μια εκπληκτική ευκαιρία, αν την αρπάξουμε και συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να βάλουμε πλάτες, νομίζω ότι ίσως τα καταφέρουμε. Διαφορετικά είμαστε άξιοι αυτών που χτίζουμε και ότι χτίζουμε απολαμβάνουμε. Αυτό το ποδόσφαιρο χτίσαμε, αυτό απολαμβάνουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου