Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Μώραλης:θέλουμε να εξυγιανθούν οικονομικά οι ομάδες και να ανεβάσουμε το επίπεδό μας




Αναλυτικά τα όσα είπε ο πρόεδρος της Λίγκας στο «Αθλητικό Metropolis»:

Για τον απολογισμό του πρωταθλήματος: «Τα συμπεράσματα για το πρωτάθλημα είναι υποκειμενικά. Μπορεί οποιοσδήποτε να έχει διαφορετικές απόψεις, αυτό είναι θεμιτό.
Εγώ επιθυμώ να γίνεται παραγωγική συζήτηση, ασχέτως να διαφωνούμε. Κάποια πράγματα δεν μπορέσαμε να τα κάνουμε όπως θέλουμε.

Πρώτα απ' όλα ήταν θετικό το ότι καταφέραμε με πολλές πρωτοβουλίες της Σούπερ Λιγκ και όχι μόνο να αρχίσουμε και να τελειώσουμε ένα πρωτάθλημα με αξιοπρέπεια. Δεν ήταν πολύ ενδιαφέρον βέβαια ότι ο Ολυμπιακός ξέφυγε από νωρίς βαθμολογικά και αυτό ήταν μειονέκτημα και για το πρωτάθλημα, αλλά ίσως και για τον ίδιο. Είχαμε όμως ανταγωνισμό και για τις θέσεις στα πλέι-οφ και τον υποβιβασμό, όπως και στη συνέχεια στα πλέι-οφ.

Ένα θετικό είναι ότι δεν είχαμε σημαντικά επεισόδια εκτός από αυτά της ΑΕΚ, στο Βέροια-Άρης και στο ΟΦΗ-Παναθηναϊκός με το φίλαθλο που χτύπησε τον Μαυρία. Δεν είχαμε το επίπεδο του ποδοσφαίρου που θα θέλαμε, έπαιξαν όμως πολλοί Έλληνες, αλλά δεν μπορέσαμε να διατηρήσουμε ικανοποιητικό επίπεδο ποδοσφαίρου. Δεν ήταν αυτό το θέαμα που θα θέλαμε. Θέλουμε δυνατές ομάδες και ανταγωνισμό στην κορυφή. Αν υπήρχε θα ήταν πιο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα.

Θέλουμε να δούμε πώς θα φτάσουμε στο επίπεδο αυτό και θα το δούμε στη συνέχεια. Είναι καλό ότι οι ομάδες που είχαν οικονομικά προβλήματα δε δημιούργησαν περισσότερα χρέη και κινήθηκαν με χαμηλούς προϋπολογισμούς. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να φέρει και την ποιότητα. Να ισορροπήσεις μεταξύ οικονομικής εξυγίανσης αλλά και αύξηση της ποιότητας του ποδοσφαίρου είναι πολύ δύσκολο.

Εμείς θέλουμε να εξυγιανθούν οικονομικά οι ομάδες και να ανεβάσουμε το επίπεδό μας. Νομίζω ότι μπορεί αυτό να γίνει σε δύο χρόνια. Πρέπει και οι ομάδες να καταλάβουν ότι πρέπει να βρίσκονται χρήματα από επενδυτές, αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο. Είδατε πως στον ΠΑΟΚ έβαλε πολλά χρήματα ένας επενδυτής και προσπαθεί με τις ρυθμίσεις να βάλει τάξη στα πράγματα.

Αυτό που καταφέραμε είναι να γίνει το ποδοσφαιρικό μνημόνιο με τους ποδοσφαιριστές, το οποίο δεν υπέγραψε μόνο ο Άρης και που διεύρυνε μέχρι 45 τις δόσεις προς τους παίκτες στους οποίους χρωστούν χρήματα. Άποψή μας είναι να μην προσφεύγουν οι ομάδες στο άρθρο 99 γιατί έτσι δε θα υπάρχει θεμιτός ανταγωνισμός. Το επιθυμητό για μας είναι να γίνει πλάνο εξυγίανσης. Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ δύο πραγμάτων που είναι αντίθετα».

Για τις ποινές στις ομάδες που δεν παίρνουν άδεια, αλλά και για τον Άρη: «Επιτρέψαμε ελάφρυνση των ποινών για να πετύχουμε ανταγωνισμό, είπαμε στις ΠΑΕ από τη στιγμή που αδειοδοτούνται να μην ξοδεύουν πάλι πολλά χρήματα. Πρώτα πρέπει να εξυγιανθούμε και μετά να δούμε την ποιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις επτά πρώτες ομάδες οι έξι ήταν αδειοδοτημένες και από τις τέσσερις τελευταίες οι τρεις δεν ήταν.

Άρα, οι ποινές λειτούργησαν. Ο Άρης έχει μεγάλο άνοιγμα και πρέπει να βρει χρήματα για να λειτουργήσει. Σε δύο χρόνια θα έχουμε ομάδες που δεν θα οφείλουν. Η νέα διοίκηση του Άρη πρέπει να πάει σε μονομερείς συμφωνίες με τους παίκτες σε όσες δόσεις γίνεται περισσότερες. Το άρθρο 99 είναι μια επιλογή, αλλά θα είναι προβληματική η συνέχεια».

Για την κατάσταση των ελληνικών γηπέδων και τι μπορεί να κάνει η Λίγκα: «Όταν βρέχει δεν παίζεται ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε ποινές γι' αυτό, δεν έχουμε δεξαμενή ομάδων από κάτω για να ανέβουν σε αυτή την περίπτωση. Και δυστυχώς δεν έχουμε πολλά καλά γήπεδα. Είπαμε ότι δε θα ξαναδούμε τέτοια εικόνα όπως φέτος, και θα παίξουν σε άλλα γήπεδα.

Επισκεφτήκαμε το γήπεδο των Ιωαννίνων, αλλά και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Ιωαννίδη, που είπε ότι θα καταβάλλει τα χρήματα για να γίνει ανακατασκευή στο γήπεδο, αλλά και στο χλοοτάπητα. Πήγαμε επίσης και στη Βέροια, όπου θα γίνει προσπάθεια βελτίωσης και μάλιστα και ο πρόεδρος θα επενδύσει σε αυτό. Αυτά τα δύο γήπεδα ήταν κυρίως τα προβληματικά.

Χθες επισκέφθηκα τη Μυτιλήνη για να δω τι θα γίνει. Θα κληθούμε ως Λίγκα να αποφασίσουμε. Θέλει πολλά το γήπεδο της Καλλονής. Αλλά υπάρχει διάθεση από το δήμο, την περιφέρεια και την πολιτεία να συνδράμουν. Από τις ΠΑΕ δεν υπάρχει η δυνατότητα. Παρ' όλα αυτά, δεσμευόμαστε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο θέμα αυτό, θα αποφύγουμε τα ρεζιλίκι της λασπουριάς, που είναι επικίνδυνο για τους παίκτες και απαράδεκτο για τους θεατές».

Για τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί η δυσπιστία των φιλάθλων προς το ελληνικό πρωτάθλημα: «Είναι δύσκολο αυτό το κομμάτι, η δυσπιστία του κόσμου προέρχεται από τα σφυρίγματα των διαιτητών, δεν προέρχεται από τις άδειες, ή από το αν το γήπεδο είναι καλό ή όχι. Σίγουρα θα θέλαμε καλύτερες διαιτησίες, αλλά τι θα μπορούσε να κάνει η Σούπερ Λιγκ για το θέμα της διαιτησίας;

Στο κομμάτι που μας αναλογεί, από την επικοινωνία με τις ΠΑΕ που αμφισβητούν τις προθέσεις και τα σφυρίγματα αυτά. Δε δουλέψαμε πολύ σε αυτό το κομμάτι, δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Έξι ή επτά πρόεδροι με δηλώσεις τους βάλλουν κατά της αξιοπιστίας. Αν ο διαιτητής σφυρίζει καλά ή όχι δεν μπορεί να το επηρεάσει η Λίγκα ως Συνεταιρισμός. Η Σούπερ Λίγκα δεν επιλέγει, δεν ορίζει, δεν εκπαιδεύει ούτε τιμωρεί διαιτητές.

Αυτό που θα ήθελα σαν Συνεταιρισμός να πω είναι ότι δεν πρέπει δημόσια να δίνουμε λανθασμένο μήνυμα στους φιλάθλους. Αν έχει κάποιος ένα στοιχείο κατά κάποιου διαιτητή, ας το δώσει δημόσια, με ενοχλεί η συλλήβδην σπίλωση ομάδων. Ούτε όλοι οι οπαδοί είναι ''Καμόρα''', ούτε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, ούτε οι διαιτητές ανέντιμοι. Θα πρέπει να συζητήσουμε πολιτισμένα.

Από τις συνεδριάσεις της Σούπερ Λιγκ βγαίνει προς τα έξω μόνο το λεπτό που τσακώνονται ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό. Και σε αυτό έχουν ευθύνη και οι δημοσιογράφοι. Πρέπει να προστατεύουμε το προϊόν. Και δεν εννοώ να κρύβουμε».

Για το αν προβληματίστηκαν οι Μαρινάκης και Σαββίδης για τις αντιδράσεις των φιλάθλων τους στον τελικό κυπέλλου και μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο: «Και οι δύο ιδιοκτήτες προβληματίστηκαν. Δεν πρέπει να γίνονται λαϊκά δικαστήρια, δεν πιστεύω ότι οδηγεί κάπου αυτή η συμπεριφορά.

Ο φίλαθλος έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί, αλλά όχι στο επίπεδο για να φτάσει ο Σαλπιγγίδης να πει ότι κινδυνεύουν οι παίκτες. Κάνουμε προσπάθειες για να τα αλλάξουμε αυτό, αλλά μην αμφισβητούμε ότι γίνεται μια προσπάθεια. Βλέπω επίσης μια προσπάθεια των ανθρώπων του Άρη που δεν είναι και οι δισεκατομμυριούχοι βλέπω προσπάθειες των ανθρώπων του Παναθηναϊκού».

Για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της Λίγκας για το νέο πρωτάθλημα: «Ελάφρυνση ποινών στο πλαίσιο του καλύτερου ανταγωνισμού. Επίσης βελτίωση στα γήπεδα, δε θα ξαναδούμε εικόνας γηπέδων να βουτάνε οι παίκτες στις λάσπες. Τρίτον να συνεχίσουμε να συμβουλεύουμε ομάδες στο οικονομικό σκέλος και να μη συνεχίσουν σπάτάλες και μεγάλους προϋπολογισμούς.

Να διοργανώσουμε πρωταθλήματα νέων, η Σούπερ Λιγκ θα αναλάβει και τα U-15. Nα μπει φρένο στις αλόγιστες δηλώσεις που δημιουργούν πρόβλημα. Έχουμε εισηγηθεί στην ΕΠΟ αλλαγές στον ΚΑΠ για να μην παίζουν οι ομάδες ως τις 2 Ιουνίου, να γίνει καλύτερος προγραμματισμός. Επίσης, πώς να αναπτύξουμε το κύπελλο γιατί έχουμε Μουντιάλ και πρέπει να τελειώσουμε νωρίς. Επίσης, να αυξήσουμε τα έσοδά μας.

Εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά μας η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ ως τον Ιούνιο του 2015. Πρέπει να βάλουμε άξονα θεμάτων που θα συζητήσουμε ΕΠΟ, Σούπερ Λιγκ, Φούτμπολ Λιγκ, να γίνει διαρκής επιτροπή και τριών υπουργείων που σχετίζονται (Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών) και να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις του κάθε φορέα και να αναλάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Δεν γνωρίζουν οι φίλαθλοι ποιοι εμπλέκονται στους τομείς οργάνωσης του ποδοσφαίρου. Να βάλουμε εμείς τα πλαίσια».

Για την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ: «Αυτό που λείπει από το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι οι επενδυτές. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεθούν επενδυτές και ένα από τα θετικά σημεία είναι η είσοδος ενός ανθρώπου που ήρθε να επενδύσει στο ελληνικό πρωτάθλημα και σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ.

Κι άλλες ομάδες βέβαια έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου, όπως ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης. Αν μην ακυρώνουμε τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και η Ξάνθη είναι μία από αυτές τις ομάδες που τα τελευταία 15 χρόνια βασίζεται σε ένα μοντέλο που αποδίδει. Όμως δυστυχώς στην Ελλάδα βγαίνουν μονίμως τα άσχημα και είμαστε δύσπιστοι σε όλους τους φορείς. Πρέπει να αναδεικνύουμε και τα θετικά».

Για τα κρούσματα βίας με θύματα δημοσιογράφους: «Τα καταδικάζουμε απερίφραστα. Από την άλλη όμως όταν ένας δημοσιογράφος γράφει για παράδειγμα ότι ο πρόεδρος της Λίγκας είναι απατεώνας, δεν πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις και στο δημοσιογράφο; Από τα γραφόμενα πολλές φορές στοχοποιούνται εργαζόμενοι, πρόεδροι, διαιτητές.

Σωστά επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη για τα κρούσματα βίας, αλλά πρέπει να επιλαμβάνεται και όταν στοχοποιούνται οι παράγοντες. Στα κρούσματα βίας πρέπει να γίνουν συλλήψεις και στους φυσικούς αυτουργούς. Μόνο με τιμωρίες των ομάδων δε θα υπάρξει αποτέλεσμα. Θα πρέπει κι αυτός που πετάει μολότοφ να έχει τις ποινές του. Αντιθέτως έχουμε υπέρογκα ποσά προς τις ομάδες.

Έχουμε τον πιο αυστηρό πειθαρχικό κώδικα στην Ευρώπη. Έφταιγε ο κ. Δημητρέλος όταν μπήκαν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ; Εκεί πρέπει να παίξει έναν ρόλο και η Πολιτεία και δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι του κατέβει. Προτείνω ως πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ να συσταθεί όργανο που θα συναντιέται δύο φορές την εβδομάδα και θα αποτελείται από τρεις εκπροσώπους της Σούπερ Λιγκ, της ΕΠΟ και της Φούτμπολ Λιγκ και των υπουργείων που είπαμε, με στόχο τη σωστή διαρκή λειτουργία για το ποδόσφαιρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου