Διδάξατε αυτές τις ημέρες σε υποψήφιους προπονητές… «Νομίζω ότι είναι το αυτονόητο να γνωρίζουν οι προπονητές τους κανόνες. Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία με την ΕΠΟ και τις σχολές προπονητών. Κάνουμε ενημέρωση κανόνων και προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους προπονητές, βέβαια, που είναι η δουλειά τους και
πρέπει να γνωρίζουν. Προσπαθούμε και δουλεύουμε πάνω στην κατάργηση της νοοτροπίας που λέει ότι πρώτα ξεκινάω να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και μετά μαθαίνω τους κανόνες. Αυτό δε συμβαίνει πουθενά αλλού! Για παράδειγμα, όταν ξεκινάς να παίζεις τάβλι, πρώτα μαθαίνεις πώς παίζεται και μετά αρχίζεις να παίζεις. Οι προπονητές πλέον για να πάρουν το δίπλωμά τους, πρέπει να περάσουν από εξετάσεις που δεν διαφέρουν από εκείνες των διαιτητών. Η ανταπόκριση, πάντως, είναι πάρα πολύ καλή».
Παρατηρείτε αλλαγή στη στάση των προπονητών απέναντι στους διαιτητές με δεδομένο ότι έχει αλλάξει πλέον ο τρόπος που παίρνουν το δίπλωμά τους; «Σίγουρα αυτές οι συναντήσεις, όπως κάθε ημερίδα και κάθε σεμινάριο αφήνει θετικά πράγματα. Όταν ο προπονητής γνωρίζει τους κανονισμούς, γνωρίζει και τη συμπεριφορά του διαιτητή και ξέρει το γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι. Έχει βοηθήσει πολύ και η χρήση εκπαιδευτικού υλικού που έχουμε δημιουργήσει, σε συνεργασία με τους καταρτισμένους εκπαιδευτές μας. Δεν διεκδικούμε δάφνες καθηγητών Πανεπιστημίου, αλλά προσπαθούμε να έχουμε ενιαία γλώσσα. Η αλήθεια είναι ότι έχουν μειωθεί τα κρούσματα διαμαρτυριών μέσα στο γήπεδο. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι προπονητές που έχουν κάνει εμπρηστικές δηλώσεις, σε πολλά σεμινάρια που έχουμε συναντηθεί δείχνουν ότι έχουν μετανιώσει, γιατί κατάλαβαν ότι δεν κέρδισαν τίποτα με τη στάση τους».
Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε πολλούς αγώνες οι οπαδοί – φίλαθλοι πολλές φορές διαμαρτύρονται όταν παίρνουν το ερέθισμα από έναν παίκτη, ή προπονητή με συνέπεια αυτό να το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες ζημιές, ύβρις και γενικότερα άσχημες καταστάσεις. Ο φίλαθλος που έχει παρακολουθήσει, γνωρίζει και ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο δεν θα αντιδράσει».
Οι συναντήσεις που κάνετε αφορούν διαιτητές, ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες. Με τους φιλάθλους τι γίνεται; «Η ενημέρωση κανόνων ποδοσφαίρου δεν αφορά μόνο ποδοσφαιριστές. Έχουμε δημιουργήσει συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό με “καυτά” θέματα και σε πολλές συναντήσεις που κάνουμε ζητάμε και τη συμμετοχή των φιλάθλων. Ακόμα και των οργανωμένων συνδέσμων. Και σε αυτά τα θέματα είμαστε ανοιχτοί. Περιμένουμε από τις ΕΠΣ τις πρωτοβουλίες τους. Από το 2009, όταν ξεκινήσαμε αυτές τις ημερίδες, ο αριθμός των συμμετεχόντων ολοένα και αυξάνεται. Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους ποδοσφαιριστές. Αυτοί πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα».
Η καχυποψία έχει μειωθεί, παρότι και πάλι υπάρχουν παράπονα. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε στην Ελλάδα να εφαρμοστεί το μέτρο των έξι διαιτητών; «Πρόκειται για ένα πείραμα, το οποίο θα μας δώσει το τελικό αποτέλεσμα στο επερχόμενο EURO. Εμείς σαν επιτροπή διαιτησίας της UEFA και γενικά η πεποίθηση όλης της UEFA, είναι ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας στο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μην αλλοιώνουν αποτελέσματα. Για παράδειγμα, είναι κάποιες περιπτώσεις που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να το δει ένας βοηθός ακόμα κι αν είναι στη σωστή θέση. Το εάν πέρασε η μπάλα τη γραμμή του τέρματος είναι το σοβαρότερο παράδειγμα. Μιλάμε για την τεχνολογία του γκολ, που λειτουργεί με φωτοκύτταρα. Είναι μια περίπτωση που αν μπορούμε να τη λύσουμε με ανθρώπινη παρέμβαση θα το κάνουμε. Θεωρούμε ότι κάνουμε καλό στο ποδόσφαιρο έτσι. Γιατί το άθλημα παίζεται από ανθρώπους και πρέπει να κρίνεται από ανθρώπους. Λάθη υπάρχουν παντού. Απλώς μπορούμε να τα μειώσουμε χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους ανθρώπους. Ακόμα και αυξάνοντάς τους. Όσο κι αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, θεωρώ ότι δεν θα κάνει καλό στο πιο δημοφιλές άθλημα.
Εμείς σαν επιτροπή διαιτησίας, με την αλλαγή της θέσης του επιπρόσθετου διαιτητή πίσω από τα δοκάρια θεωρούμε ότι μπορούμε να δώσουμε ανθρώπινη λύση και να μη χρειαστεί να επιστρατευτεί η τεχνολογία. Θα δώσουμε μετά το EURO την εισήγησή μας για το μέτρο των έξι διαιτητών ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί από την UEFA αν θα δοθεί η άδεια για να χρησιμοποιηθεί από τις Ομοσπονδίες. Αν πάμε στους κρίσιμους αγώνες να το χρησιμοποιήσουμε, ας δούμε τα θετικά αποτελέσματα κι αν όντως βοηθήσει στο να μειωθούν τα λάθη, τότε είναι θεμιτό να το χρησιμοποιήσουμε. Πάντως πιστεύω ότι η χώρα μας πάσχει στο θέμα της νοοτροπίας, διότι δεν είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε την καχυποψία ακόμα κι αν έχουμε έξι διαιτητές».
Τελικά, ποιος είναι ο στόχος σας για την ελληνική διαιτησία; «Από τη μεριά μας θέλουμε να βγάζουμε νέους διαιτητές, μορφωμένους διαιτητές, αθλητές, ανθρώπους με κρυστάλλινο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, έτσι ώστε και από τις νέες σχολές που έχουμε, να επιλέγεται η ποιότητα και να ανεβαίνουν όσο το δυνατόν πιο νέοι που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η διάρκεια παραμονής στη Σούπερ Λίγκα κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τα 3,5-4 χρόνια. Αν τα λάθη που κάνουν στο εξωτερικό παγκοσμίου φήμης διαιτητές, τα έκαναν στην Ελλάδα, με την καχυποψία που υπάρχει θα ήθελαν να φύγουν από τους έξι πρώτους μήνες».
Βλέπετε ανταπόκριση; «Υπάρχει καλή θέληση και με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών και προπονητών μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να βοηθήσουν και οι παράγοντες, όμως, με λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις. Οι παράγοντες να δουν το συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου, που είναι η επένδυση στον Έλληνα ποδοσφαιριστή, στον Έλληνα διαιτητή για να μπορούμε να έχουμε τον Έλληνα φίλαθλο και την ελληνική οικογένεια στο γήπεδο. Έχουμε πολλά προβλήματα να λύσουμε. Δεν έχουμε οικογένειες στα γήπεδα, μειώνεται ο αριθμός των θεατών, μειώνεται το οικονομικό εύρος των ομάδων και τουλάχιστον πρέπει να κοιτάξουμε τον αθλητισμό και την ανάπτυξη».
Ο μέσος όρος ηλικίας ποδοσφαιριστών και διαιτητών είναι πλέον πολύ κοντά. Τελικά, αυτό βοηθάει ή λειτουργεί αρνητικά σε επίπεδο σεβασμού; «Βοηθάει αφάνταστα. Βέβαια, δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Παίζει ρόλο η ωριμότητα στους αγώνες. Δεν γίνεται ένας διαιτητής που ξεκινά τώρα από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα να είναι εφάμιλλος των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας. Ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας βοηθάει γιατί έχουμε πιο αθλητικά καταρτισμένο διαιτητή, ο οποίος μπορεί να τρέξει και να είναι κοντά στις φάσεις. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Το δεύτερο είναι ότι λόγω ηλικίας μπορεί να έχει μια διάρκεια ως διαιτητής και άρα να αποκτήσει εμπειρία. Ο μικρός αριθμός διαιτητών στις κατηγορίες μπορεί να φέρει την εμπειρία. Έτσι μετριέται η εμπειρία. Στο παρελθόν είχαμε διαιτητές που ήταν πέντε χρόνια στην Α’ Εθνική, αλλά είχαν παίξει συνολικά μόνο δέκα παιχνίδια. Δεν μας ενδιαφέρει ένας διαιτητής πόσα χρόνια είναι στην κατηγορία, αλλά πόσα παιχνίδια έχει κάνει. Και επειδή αυτή η συχνότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν, ευελπιστώ κάποτε με την αλλαγή νοοτροπίας και την εξάλειψη όσο γίνεται της καχυποψίας να έχουμε και καλύτερους διαιτητές και επιλεγμένα αυτούς που μπορούν. Πρώτα, όμως, πρέπει να τους θωρακίσουμε, να τους προστατέψουμε και να κρατήσουμε κάθε τι καλό γίνεται στη διαιτησία».
Πώς κρίνετε την τωρινή κατάσταση στην ελληνική διαιτησία; Να περιμένουμε Έλληνες διαιτητές να κληθούν σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως συνέβαινε συχνά με εσάς; «Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα από τη βάση. Δίνουμε την καλύτερη υποστήριξη, αλλά δεν μπορούμε με ένα μαγικό ραβδάκι να τα αλλάξουμε όλα. Γίνονται προσπάθειες και η ανανέωση είναι μεγάλη. Σήμερα έχουμε στον πίνακα της Σούπερ Λίγκας 80% ανανέωση με νέους διαιτητές που έχουν 1-2 χρόνια στην Κατηγορία. Έχουμε πάρει το ρίσκο. Είναι ένα στοίχημα. Νέοι διαιτητές σημαίνει μεγαλύτερη πίεση. Οικονομική κρίση σημαίνει μεγαλύτερα προβλήματα.
Ποιότητα ποδοσφαίρου; Θα το κρίνουμε στο τέλος. Ποιότητα διαιτητών; Θα το κρίνουμε στο τέλος. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει μια κατάσταση σε 1-2 χρόνια. Αυτοί οι διαιτητές δε γίνεται να μαθαίνουν τη διαιτησία στη Σούπερ Λίγκα, αλλά από τη Δ, Γ, Β’ Εθνική Κατηγορία.
Είμαι αισιόδοξος ότι με τα βήματα που γίνονται θα έχουμε στο μέλλον διαιτητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Από την άλλη, μη ζητάμε κάποιος να παίξει σε Μουντιάλ και EURO από τώρα, γιατί για να έχουμε διαιτητή σε εκείνο το επίπεδο, πρέπει πρώτα να έχουμε σε τελικούς U19, U21, U17, σε κάποιες φάσεις Τσαμπιονς Λιγκ κλπ. Μην ξεχνάτε ότι ήδη η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο Europa League από μία εξάδα διαιτητών. Δίνονται ευκαιρίες. Το ποιος θα είναι αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα και θα περάσει σε μια διεθνή διοργάνωση δεν εξαρτάται από μένα. Εγώ είμαι μέλος της επιτροπής της UEFA και δίνω ευκαιρίες σε όλους τους Ευρωπαίους διαιτητές.
Η προσπάθεια μου είναι μεγάλη για να μπορούμε να φτιάξουμε καλούς διαιτητές. Είναι στο χέρι τους να αρπάξουν την ευκαιρία για να μπορέσουν να γευθούν όλα αυτά που γεύθηκα εγώ, αλλά και οι προγενέστεροί μου».
Στην UEFA τι λένε για τη διαιτησία μας; «Έχουν πολύ καλή άποψη. Αλλά να ξέρετε ότι έχουμε νέους διαιτητές. Εχουμε μεγάλο χάσμα μεταξύ της κατηγορίας "ελίτ" που ήμουν εγώ και της επόμενης κατηγορίας που είχαμε διαιτητή. Μεσολαβούν τρία επίπεδα. Για να φτάσουμε στην "ελίτ" θέλουμε χρόνο. Είναι στο χέρι τους. Ηδη συμμετέχουν διαιτητές μας στο CORE, που είναι σαν πανεπιστήμιο διαιτητών. Εκεί τελειοποιούν τις γνώσεις τους. Στο προηγούμενο πρόγραμμα CORE συμμετείχαν οι Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, Δημητριάδης και Τουμπακάρης. Η νέα τριάδα θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες. Έχει ειδοποιηθεί η UEFA».
Πώς είναι η συνεργασία σας με τη Σούπερ Λίγκα; «Είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι. Η Σούπερ Λίγκα διοργανώνει ένα πρωτάθλημα που της έχει παραχωρήσει η ΕΠΟ. Οι δρόμοι μας είναι διαφορετικοί. Εμείς ορίζουμε διαιτητές. Υπάρχει μια σχέση συνεργασίας και οικονομικής βοήθειας. Έχουμε και μια συνεργασία στα θέματα αρχειοθέτησης των φύλλων αγώνα. Από τη νέα χρονιά τα φύλλα αγώνα θα στέλνονται απ’ ευθείας με email από το γήπεδο».
Κλήρωση ή ορισμός; Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα… «Σε όλη την Ευρώπη γίνεται ορισμός. Η σύμβαση της UEFA λέει ορισμό. Όπως δεν μπορεί ένας προπονητής να κληρώνει την ενδεκάδα του, έτσι κι εμείς δεν μπορούμε να κληρώσουμε διαιτητές. Η κλήρωση είναι ένα σύστημα που έγινε στην Ελλάδα, δεν "περπάτησε" και ο ορισμός είναι ο μονόδρομος. Πρέπει να θωρακιστούν οι άνθρωποι που κάνουν τους ορισμούς. Πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη χωρίς καμία παρέμβαση. Εγώ στους ορισμούς δεν έχω καμία παρέμβαση».
πρέπει να γνωρίζουν. Προσπαθούμε και δουλεύουμε πάνω στην κατάργηση της νοοτροπίας που λέει ότι πρώτα ξεκινάω να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και μετά μαθαίνω τους κανόνες. Αυτό δε συμβαίνει πουθενά αλλού! Για παράδειγμα, όταν ξεκινάς να παίζεις τάβλι, πρώτα μαθαίνεις πώς παίζεται και μετά αρχίζεις να παίζεις. Οι προπονητές πλέον για να πάρουν το δίπλωμά τους, πρέπει να περάσουν από εξετάσεις που δεν διαφέρουν από εκείνες των διαιτητών. Η ανταπόκριση, πάντως, είναι πάρα πολύ καλή».
Παρατηρείτε αλλαγή στη στάση των προπονητών απέναντι στους διαιτητές με δεδομένο ότι έχει αλλάξει πλέον ο τρόπος που παίρνουν το δίπλωμά τους; «Σίγουρα αυτές οι συναντήσεις, όπως κάθε ημερίδα και κάθε σεμινάριο αφήνει θετικά πράγματα. Όταν ο προπονητής γνωρίζει τους κανονισμούς, γνωρίζει και τη συμπεριφορά του διαιτητή και ξέρει το γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι. Έχει βοηθήσει πολύ και η χρήση εκπαιδευτικού υλικού που έχουμε δημιουργήσει, σε συνεργασία με τους καταρτισμένους εκπαιδευτές μας. Δεν διεκδικούμε δάφνες καθηγητών Πανεπιστημίου, αλλά προσπαθούμε να έχουμε ενιαία γλώσσα. Η αλήθεια είναι ότι έχουν μειωθεί τα κρούσματα διαμαρτυριών μέσα στο γήπεδο. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι προπονητές που έχουν κάνει εμπρηστικές δηλώσεις, σε πολλά σεμινάρια που έχουμε συναντηθεί δείχνουν ότι έχουν μετανιώσει, γιατί κατάλαβαν ότι δεν κέρδισαν τίποτα με τη στάση τους».
Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε πολλούς αγώνες οι οπαδοί – φίλαθλοι πολλές φορές διαμαρτύρονται όταν παίρνουν το ερέθισμα από έναν παίκτη, ή προπονητή με συνέπεια αυτό να το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες ζημιές, ύβρις και γενικότερα άσχημες καταστάσεις. Ο φίλαθλος που έχει παρακολουθήσει, γνωρίζει και ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο δεν θα αντιδράσει».
Οι συναντήσεις που κάνετε αφορούν διαιτητές, ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες. Με τους φιλάθλους τι γίνεται; «Η ενημέρωση κανόνων ποδοσφαίρου δεν αφορά μόνο ποδοσφαιριστές. Έχουμε δημιουργήσει συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό με “καυτά” θέματα και σε πολλές συναντήσεις που κάνουμε ζητάμε και τη συμμετοχή των φιλάθλων. Ακόμα και των οργανωμένων συνδέσμων. Και σε αυτά τα θέματα είμαστε ανοιχτοί. Περιμένουμε από τις ΕΠΣ τις πρωτοβουλίες τους. Από το 2009, όταν ξεκινήσαμε αυτές τις ημερίδες, ο αριθμός των συμμετεχόντων ολοένα και αυξάνεται. Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους ποδοσφαιριστές. Αυτοί πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα».
Η καχυποψία έχει μειωθεί, παρότι και πάλι υπάρχουν παράπονα. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε στην Ελλάδα να εφαρμοστεί το μέτρο των έξι διαιτητών; «Πρόκειται για ένα πείραμα, το οποίο θα μας δώσει το τελικό αποτέλεσμα στο επερχόμενο EURO. Εμείς σαν επιτροπή διαιτησίας της UEFA και γενικά η πεποίθηση όλης της UEFA, είναι ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας στο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μην αλλοιώνουν αποτελέσματα. Για παράδειγμα, είναι κάποιες περιπτώσεις που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να το δει ένας βοηθός ακόμα κι αν είναι στη σωστή θέση. Το εάν πέρασε η μπάλα τη γραμμή του τέρματος είναι το σοβαρότερο παράδειγμα. Μιλάμε για την τεχνολογία του γκολ, που λειτουργεί με φωτοκύτταρα. Είναι μια περίπτωση που αν μπορούμε να τη λύσουμε με ανθρώπινη παρέμβαση θα το κάνουμε. Θεωρούμε ότι κάνουμε καλό στο ποδόσφαιρο έτσι. Γιατί το άθλημα παίζεται από ανθρώπους και πρέπει να κρίνεται από ανθρώπους. Λάθη υπάρχουν παντού. Απλώς μπορούμε να τα μειώσουμε χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους ανθρώπους. Ακόμα και αυξάνοντάς τους. Όσο κι αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, θεωρώ ότι δεν θα κάνει καλό στο πιο δημοφιλές άθλημα.
Εμείς σαν επιτροπή διαιτησίας, με την αλλαγή της θέσης του επιπρόσθετου διαιτητή πίσω από τα δοκάρια θεωρούμε ότι μπορούμε να δώσουμε ανθρώπινη λύση και να μη χρειαστεί να επιστρατευτεί η τεχνολογία. Θα δώσουμε μετά το EURO την εισήγησή μας για το μέτρο των έξι διαιτητών ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί από την UEFA αν θα δοθεί η άδεια για να χρησιμοποιηθεί από τις Ομοσπονδίες. Αν πάμε στους κρίσιμους αγώνες να το χρησιμοποιήσουμε, ας δούμε τα θετικά αποτελέσματα κι αν όντως βοηθήσει στο να μειωθούν τα λάθη, τότε είναι θεμιτό να το χρησιμοποιήσουμε. Πάντως πιστεύω ότι η χώρα μας πάσχει στο θέμα της νοοτροπίας, διότι δεν είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε την καχυποψία ακόμα κι αν έχουμε έξι διαιτητές».
Τελικά, ποιος είναι ο στόχος σας για την ελληνική διαιτησία; «Από τη μεριά μας θέλουμε να βγάζουμε νέους διαιτητές, μορφωμένους διαιτητές, αθλητές, ανθρώπους με κρυστάλλινο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, έτσι ώστε και από τις νέες σχολές που έχουμε, να επιλέγεται η ποιότητα και να ανεβαίνουν όσο το δυνατόν πιο νέοι που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η διάρκεια παραμονής στη Σούπερ Λίγκα κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τα 3,5-4 χρόνια. Αν τα λάθη που κάνουν στο εξωτερικό παγκοσμίου φήμης διαιτητές, τα έκαναν στην Ελλάδα, με την καχυποψία που υπάρχει θα ήθελαν να φύγουν από τους έξι πρώτους μήνες».
Βλέπετε ανταπόκριση; «Υπάρχει καλή θέληση και με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών και προπονητών μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να βοηθήσουν και οι παράγοντες, όμως, με λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις. Οι παράγοντες να δουν το συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου, που είναι η επένδυση στον Έλληνα ποδοσφαιριστή, στον Έλληνα διαιτητή για να μπορούμε να έχουμε τον Έλληνα φίλαθλο και την ελληνική οικογένεια στο γήπεδο. Έχουμε πολλά προβλήματα να λύσουμε. Δεν έχουμε οικογένειες στα γήπεδα, μειώνεται ο αριθμός των θεατών, μειώνεται το οικονομικό εύρος των ομάδων και τουλάχιστον πρέπει να κοιτάξουμε τον αθλητισμό και την ανάπτυξη».
Ο μέσος όρος ηλικίας ποδοσφαιριστών και διαιτητών είναι πλέον πολύ κοντά. Τελικά, αυτό βοηθάει ή λειτουργεί αρνητικά σε επίπεδο σεβασμού; «Βοηθάει αφάνταστα. Βέβαια, δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Παίζει ρόλο η ωριμότητα στους αγώνες. Δεν γίνεται ένας διαιτητής που ξεκινά τώρα από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα να είναι εφάμιλλος των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας. Ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας βοηθάει γιατί έχουμε πιο αθλητικά καταρτισμένο διαιτητή, ο οποίος μπορεί να τρέξει και να είναι κοντά στις φάσεις. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Το δεύτερο είναι ότι λόγω ηλικίας μπορεί να έχει μια διάρκεια ως διαιτητής και άρα να αποκτήσει εμπειρία. Ο μικρός αριθμός διαιτητών στις κατηγορίες μπορεί να φέρει την εμπειρία. Έτσι μετριέται η εμπειρία. Στο παρελθόν είχαμε διαιτητές που ήταν πέντε χρόνια στην Α’ Εθνική, αλλά είχαν παίξει συνολικά μόνο δέκα παιχνίδια. Δεν μας ενδιαφέρει ένας διαιτητής πόσα χρόνια είναι στην κατηγορία, αλλά πόσα παιχνίδια έχει κάνει. Και επειδή αυτή η συχνότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν, ευελπιστώ κάποτε με την αλλαγή νοοτροπίας και την εξάλειψη όσο γίνεται της καχυποψίας να έχουμε και καλύτερους διαιτητές και επιλεγμένα αυτούς που μπορούν. Πρώτα, όμως, πρέπει να τους θωρακίσουμε, να τους προστατέψουμε και να κρατήσουμε κάθε τι καλό γίνεται στη διαιτησία».
Πώς κρίνετε την τωρινή κατάσταση στην ελληνική διαιτησία; Να περιμένουμε Έλληνες διαιτητές να κληθούν σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως συνέβαινε συχνά με εσάς; «Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα από τη βάση. Δίνουμε την καλύτερη υποστήριξη, αλλά δεν μπορούμε με ένα μαγικό ραβδάκι να τα αλλάξουμε όλα. Γίνονται προσπάθειες και η ανανέωση είναι μεγάλη. Σήμερα έχουμε στον πίνακα της Σούπερ Λίγκας 80% ανανέωση με νέους διαιτητές που έχουν 1-2 χρόνια στην Κατηγορία. Έχουμε πάρει το ρίσκο. Είναι ένα στοίχημα. Νέοι διαιτητές σημαίνει μεγαλύτερη πίεση. Οικονομική κρίση σημαίνει μεγαλύτερα προβλήματα.
Ποιότητα ποδοσφαίρου; Θα το κρίνουμε στο τέλος. Ποιότητα διαιτητών; Θα το κρίνουμε στο τέλος. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει μια κατάσταση σε 1-2 χρόνια. Αυτοί οι διαιτητές δε γίνεται να μαθαίνουν τη διαιτησία στη Σούπερ Λίγκα, αλλά από τη Δ, Γ, Β’ Εθνική Κατηγορία.
Είμαι αισιόδοξος ότι με τα βήματα που γίνονται θα έχουμε στο μέλλον διαιτητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Από την άλλη, μη ζητάμε κάποιος να παίξει σε Μουντιάλ και EURO από τώρα, γιατί για να έχουμε διαιτητή σε εκείνο το επίπεδο, πρέπει πρώτα να έχουμε σε τελικούς U19, U21, U17, σε κάποιες φάσεις Τσαμπιονς Λιγκ κλπ. Μην ξεχνάτε ότι ήδη η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο Europa League από μία εξάδα διαιτητών. Δίνονται ευκαιρίες. Το ποιος θα είναι αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα και θα περάσει σε μια διεθνή διοργάνωση δεν εξαρτάται από μένα. Εγώ είμαι μέλος της επιτροπής της UEFA και δίνω ευκαιρίες σε όλους τους Ευρωπαίους διαιτητές.
Η προσπάθεια μου είναι μεγάλη για να μπορούμε να φτιάξουμε καλούς διαιτητές. Είναι στο χέρι τους να αρπάξουν την ευκαιρία για να μπορέσουν να γευθούν όλα αυτά που γεύθηκα εγώ, αλλά και οι προγενέστεροί μου».
Στην UEFA τι λένε για τη διαιτησία μας; «Έχουν πολύ καλή άποψη. Αλλά να ξέρετε ότι έχουμε νέους διαιτητές. Εχουμε μεγάλο χάσμα μεταξύ της κατηγορίας "ελίτ" που ήμουν εγώ και της επόμενης κατηγορίας που είχαμε διαιτητή. Μεσολαβούν τρία επίπεδα. Για να φτάσουμε στην "ελίτ" θέλουμε χρόνο. Είναι στο χέρι τους. Ηδη συμμετέχουν διαιτητές μας στο CORE, που είναι σαν πανεπιστήμιο διαιτητών. Εκεί τελειοποιούν τις γνώσεις τους. Στο προηγούμενο πρόγραμμα CORE συμμετείχαν οι Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, Δημητριάδης και Τουμπακάρης. Η νέα τριάδα θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες. Έχει ειδοποιηθεί η UEFA».
Πώς είναι η συνεργασία σας με τη Σούπερ Λίγκα; «Είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι. Η Σούπερ Λίγκα διοργανώνει ένα πρωτάθλημα που της έχει παραχωρήσει η ΕΠΟ. Οι δρόμοι μας είναι διαφορετικοί. Εμείς ορίζουμε διαιτητές. Υπάρχει μια σχέση συνεργασίας και οικονομικής βοήθειας. Έχουμε και μια συνεργασία στα θέματα αρχειοθέτησης των φύλλων αγώνα. Από τη νέα χρονιά τα φύλλα αγώνα θα στέλνονται απ’ ευθείας με email από το γήπεδο».
Κλήρωση ή ορισμός; Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα… «Σε όλη την Ευρώπη γίνεται ορισμός. Η σύμβαση της UEFA λέει ορισμό. Όπως δεν μπορεί ένας προπονητής να κληρώνει την ενδεκάδα του, έτσι κι εμείς δεν μπορούμε να κληρώσουμε διαιτητές. Η κλήρωση είναι ένα σύστημα που έγινε στην Ελλάδα, δεν "περπάτησε" και ο ορισμός είναι ο μονόδρομος. Πρέπει να θωρακιστούν οι άνθρωποι που κάνουν τους ορισμούς. Πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη χωρίς καμία παρέμβαση. Εγώ στους ορισμούς δεν έχω καμία παρέμβαση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου