Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Σταμάτης Βελλής:Γίνονται χιλιάδες πράγματα και κανένας δεν μιλάει. Προπονητές και παίκτες ξέρουν πολλά, αλλά δεν λένε λέξη γιατί ξέρουν ότι αν μιλήσουν θα μπουν στη μαύρη λίστα


Βελλής: «Ξαφνικά είδαμε ομάδες να θυμίζουν… Μπαρτσελόνα»



Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 

Πιστεύετε ότι ο Απόλλων στοχοποιήθηκε; Κι αν ναι, από ποιον και γιατί; 

«Ο Απόλλων στοχοποιήθηκε κι αυτό φάνηκε μέσα σε 2-3 αγωνιστικές, όταν υπήρξε ένας συνδυασμός «περίεργων» αποτελεσμάτων και κακών διαιτησιών.
Οπως αποδείχτηκε, στο τέλος και ο μισός πόντος μετρούσε στο πρωτάθλημα. Ξαφνικά είδαμε ομάδες που ήταν νεκρές να θυμίζουν Μπαρτσελόνα και να κατακτούν εξάποντα όταν εμείς χάναμε άδικα βαθμούς. Εκεί κλείδωσε η δουλειά που λέμε... Από ποιους στοχοποιήθηκε ο Απόλλων δεν μπορώ να το πω εγώ. Προφανώς, απ' αυτούς που έχουν τη δύναμη να το κάνουν. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν οι δυνατότητες να σπρώξεις ομάδες προς τα πάνω και ομάδες προς τα κάτω. Εμάς μας έσπρωξαν προς τα κάτω. Ο λόγος; Ο Απόλλων είναι από τις λίγες ανεξάρτητες οικονομικά και επομένως και ανεξάρτητες φωνές μέσα στη Σούπερ Λίγκα. Δεν είχαμε χρέη, δεν σκύβαμε το κεφάλι και γι' αυτό δεν ήμασταν και αρεστοί».

Αν είχατε καλή σχέση με τον Ολυμπιακό και ενδεχομένως αν στο ρόστερ σας υπήρχαν 1-2 παίκτες δανεικοί από τους πρωταθλητές, ο Απόλλων θα είχε αυξημένες πιθανότητες παραμονής; 

«Πιθανόν. Ισως να μπορούσε να προστατευθεί η ομάδα Και από την αρχή, όμως αν παιζόταν αυτό το έργο, εγώ δεν θα το έκανα Ελεγαν ότι ο Απόλλων είναι σύμμαχος του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός όμως προς τιμήν του μας νίκησε, ενώ έχασε από την Ξάνθη! Βέβαια, όλη η Ελλάδα είδε ότι έπαιξε για τη νίκη και στο παιχνίδι με την Ξάνθη, αλλά έχασε για διαιτητικούς λόγους. Για μένα ο Παναθηναϊκός είναι παράδειγμα και του λέω μπράβο και δεν έχω καμία πικρία». 

Γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να διοικείται από έναν ισχυρό παράγοντα; Κάποτε ήταν η εποχή Βαρδινογιάννη, του Μελισσανίδη, του Κόκκαλη και τώρα είναι του Μαρινάκη... 

«Είναι φυσιολογικό και θεμιτό, ως ένα σημείο, ο ισχυρός να έχει και πέντε προσβάσεις παραπάνω και να θέλει να προστατεύσει την ομάδα του. Αυτό δεν είναι κακό. Προσωπικά δεν είμαι εναντίον του Ολυμπιακού, σαν ομάδα Είμαι όμως εναντίον του τρόπου που εξασκεί τη δύναμη, την εξουσία του. Το ζητούμενο είναι ο εκάστοτε ισχυρός του ποδοσφαίρου, είτε είναι ο Βαρδινογιάννης, είτε ο Μελισσανίδης είτε είναι ο Μαρινάκης να μην επηρεάζει το σύστημα προκειμένου να επιβάλει ποιες ομάδες Θα βγουν Ευρώπη, ποιες Θα ανέβουν και ποιες θα υποβιβαστούν. Αν αυτό συμβαίνει, είναι ο θάνατος του ποδοσφαίρου». 

Σας προσέγγισε κάποιος παράγοντας για να ενταχθείτε σε ένα άρμα; 

«Οχι, μια επαφή είχα με τον κ. Αλαφούζο για να γνωριστούμε. Του είπα ότι θα υποστηρίξω σε όσα συμφωνώ απ' αυτά που προτείνει. Προσωπικά, δεν πιστεύω στις συμμαχίες και δεν θα έλεγα ποτέ «ναι σε όλα» απλά για να είμαι σε ένα συμπαγές άρμα». 

Ποιος κάνει το κουμάντο στη διαιτησία; 

«Η διαιτησία όταν θέλει είναι 100% κατευθυνόμενη. Εβαλαν τους διαιτητές που ήθελαν ώστε να τους χειραγωγούν. Αυτό δεν αφορά όλους τους διαιτητές. Αυτοί που κάνουν τη «δουλειά» είναι μετρημένοι, τα λεγόμενα «εργαλεία», οι «κομάντος». Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει πληθώρα ικανών διαιτητών που έχουν πάθος με τη διαιτησία και που είναι σωστοί και δίκαιοι αλλά δυστυχώς δεν αναδεικνύονται ακριβώς επειδή υπάρχουν από πάνω τους στους πίνακες τα «εργαλεία»». 

Οι διαιτητές είναι για λύπηση, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ή είναι ήρωες, όπως δήλωσε ο Τριτσώνης; 

«Αν οι διαιτητές είναι για λύπηση, τότε να μην σφυρίζουν. Πρέπει να είναι άνδρες με το Α κεφαλαίο, να εμπνέουν σεβασμό μόνο και μόνο με το παράστημά τους και να μην είναι «ανθρωπάκια». Εγώ δεν πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός λέει στους διαιτητές «παίξτε έτσι» ή «δώστε ένα πέναλτι». Οι διαιτητές, όμως, φοβούνται όταν σφυρίζουν παιχνίδια του Ολυμπιακού. Φοβούνται ότι αν τους ξεφύγει κάτι ή τον δυσαρεστήσουν με τις αποφάσεις τους, τότε η καριέρα τους θα τερματιστεί άδοξα «Μαύρη Λίστα». 

Υπάρχει ομερτά στο ποδόσφαιρο; 

«Στο φουλ! Γίνονται χιλιάδες πράγματα και κανένας δεν μιλάει. Προπονητές και παίκτες ξέρουν πολλά, αλλά δεν λένε λέξη γιατί ξέρουν ότι αν μιλήσουν θα μπουν στη μαύρη λίστα και θα μείνουν άνεργοι». 

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι δυνατός να τα βάλει με το σύστημα; 

«Ο κ. Σαββίδης είναι μία σοβαρή οντότητα και έχει πίσω του μία τεράστια ομάδα. Αν όμως επιδίωξή του είναι απλά να αντικαταστήσει τον Ολυμπιακό που είναι στην ποδοσφαιρική εξουσία για να κάνει τα ίδια απλά υπέρ του ΠΑΟΚ, τότε δεν κάνουμε τίποτα Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι πάνω από την ομάδα σου. Λέμε «όχι» στο περίφημο ρητό του Σπάθα «το Αιγάλεω και ο Ολυμπιακός να κερδάνε και οι υπόλοιποι να πάνε να γαμ...». 

Πώς σας φάνηκε η στάση του ΠΑΟΚ στο τελευταίο δ.σ. της Λίγκας; 

«Με απογοήτευσε. Επιχειρηματικά, πάντως, ήταν έξυπνο αυτό που είπε ο Μαρινάκης για αποχώρηση του Ολυμπιακού από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αν δεν είσαι οικονομικά ισχυρός και ανεξάρτητος, τότε αναγκαστικά κάνεις μόκο διότι σε διαφορετική περίπτωση απλά θα πτωχεύσεις. Και η πλειονότητα των ομάδων, δυστυχώς, πρέπει να κάνει μόκο». 

Εκτιμάτε ότι θα αγριέψουν πιο πολύ τα πράγματα αν ανέβει στη Σούπερ Λίγκα η AEK με τον Μελισσανίδη στο τιμόνι της; 

«Η κόντρα Μαρινάκη-Μελισσανίδη είναι εξωποδοσφαιρκή και δεν περιορίζεται στην μπάλα. Αν αυτό το κλίμα περάσει και στο πρωτάθλημα τότε θα γίνει χαμός». 

Κυκλοφορεί ένα μαύρο ανέκδοτο: Τα Boeing πέφτουν, όχι όμως ο Λεβαδειακός και η Βέροια… 

«Δεν είναι ανέκδοτο. Είναι γεγονός. Αυτές οι ομάδες πρέπει να έχουν συμβόλαιο παραμονής στη Λίγκα ή κάτι άλλο που τις κρατάει ζωντανές. Αυτό ισχύει περισσότερο για τη Βέροια. Ο Λεβαδειακός έχει έναν πανέξυπνο ιδιοκτήτη που κάνει καλά και αθόρυβα τη δουλειά του για την ομάδα του, «πονηρά» ή μη, όπως αυτός κρίνει. Ομως άποψή μου είναι ότι οι αγώνες της Βέροιας είναι τόσο ανόθευτοι όσο και τα απορρυπαντικά στα σούπερ μάρκετ του κ. Αρβανιτίδη. Μακάρι να πέφτω έξω σε αυτή την εκτίμηση, αλλά δεν το νομίζω». 

Ο Γιώργος Σαρρής τι κάνει στην ΕΠΟ; 

«Δεν τον θεωρώ ικανό να διοικήσει το ποδόσφαιρο. Αν δεν κάνεις τίποτα, δεν κάνεις και λάθος. Και ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν κάνει τίποτα...». 

Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με τον Απόλλωνα που δεν είναι εμπορική ομάδα και πόσα χρήματα ξοδέψατε συνολικά; 

«Ημουν οπαδός του Απόλλωνα από μικρό παιδί, πήγαινα στο γήπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του '60. Δεν είχα στο μυαλό μου το παραγοντιλίκι, αλλά όταν η ομάδα έφτασε ένα βήμα από το τοπικό πρωτάθλημα ήρθαν στο γραφείο μου άνθρωποι της ομάδας και τελικά με έπεισαν να μπω στο χορό. Στα έξι χρόνια που ασχολήθηκα ξόδεψα περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ από εισοδήματα που είναι όλα δηλωμένα στην φορολογική μου δήλωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου