Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αλλάζει η δομή της διαιτησίας


Από 1ης Απριλίου η FIFA ανάβει το «πράσινο φως» σε όλες τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για αναδιαρθρώσεις
Οι παράγοντες «αφεντικά» στη διαιτησία!

Του Θανου Mπλουνα
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η διαιτησία, τουλάχιστον σε επίπεδο αξιοπιστίας και ικανοτήτων, παραμένει εδώ και πολλά χρόνια στο ίδιο χαμηλό επίπεδο. Ωστόσο στο μοντέλο της διοίκησής της γίνονται συνεχείς αλλαγές, οι οποίες άλλες φορές αποτελούν πειραματισμούς και άλλες εναρμονίσεις με τη διεθνή πραγματικότητα.
Μοιάζει σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά από την 1 Απριλίου η ΕΠΟ, όπως και κάθε ομοσπονδία μέλος της FIFA, θα έχει τη δυνατότητα να σπάσει ένα ταμπού πολλών ετών: να βάλει ως επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας παράγοντα του ποδοσφαίρου.

Και μάλιστα, όπως θα δούμε, όχι μόνο ένα μέλος της επιτροπής αλλά και άνω του ενός.
Οπως βλέπετε στο γράφημα, παρότι η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας υπαγόταν στην ΕΠΟ, τα μέλη της ορίζονταν από το Δ.Σ. της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και αποτελούσε κοινή διαπίστωση ότι οι αποφάσεις της επιτροπής είχαν τουλάχιστον την έγκριση της διοίκησης της ομοσπονδίας και η στελέχωσή της ανέκαθεν γινόταν από πρώην διαιτητές.
Πλέον, με την ντιρεκτίβα που έστειλε η FIFA στις ομοσπονδίες, αυτό αλλάζει. Στην κορυφή της ΚΕΔ τοποθετούνται παράγοντες, και η διοίκηση της διαιτησίας φεύγει με τον πλέον επίσημο τρόπο από τα χέρια των διαιτητών.
Αυτή είναι η μία διάσταση του θέματος.
Η δεύτερη είναι μια «υποβόσκουσα διαμάχη» ή έστω ασυνεννοησία σε μια πιο light εκδοχή, ανάμεσα στη FIFA και στην UEFA, με αφορμή το μοντέλο που οι ομοσπονδίες θα υιοθετήσουν ως προς τη δομή και λειτουργία της διαιτησίας.
Από το 2006 η UEFA έχει θέσει σε εφαρμογή τη «συνθήκη διαιτησίας» που αφορά τις 53 ομοσπονδίες-μέλη της. Οι περισσότερες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που πριν από μερικούς μήνες την υπέγραψε, επιχορηγούνται προκειμένου να την υλοποιήσουν.
Ομως με απόφαση που πήρε το 2010, η FIFA καλεί όλες τις ομοσπονδίες -δηλαδή ακόμη και αυτές που ανήκουν στην UEFA και έχουν ενταχθεί στη «συνθήκη διαιτησίας» της- να ενταχθούν από την 1η Απριλίου 2011 και μετά.
Οι κανονισμοί της FIFA είναι επί της ουσίας παρεμφερείς με αυτούς της UEFA. Ομως η διαφορά που υπάρχει στα πρόσωπα που στελεχώνουν την ΚΕΔ είναι ειδοποιός.
Η FIFA, λοιπόν, ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔ να είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΟ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ και τα υπόλοιπα μέλη να ορίζονται από τον πρόεδρο της ΕΠΟ κατόπιν εισήγησης του προέδρου της ΚΕΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΕΠΟ ετοιμάζονται να κάνουν αυτές τις αλλαγές το καλοκαίρι.
Θα τοποθετηθεί ένα μέλος της εκτελεστικής γραμματείας πρόεδρος, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου που δεν θα προέρχεται από τη Super League ή την Ενωση Β΄ - Γ΄ Εθνικής ως αναπληρωτής πρόεδρος και τα μέλη θα είναι πιθανότατα πρώην διαιτητές.
Οι αρμοδιότητες της ΚΕΔ θα είναι αυτές που είναι και σήμερα.
Μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΟ που μπορούν να γίνουν πρόεδροι στη νέα ΚΕΔ είναι ο πρόεδρος Σ. Πιλάβιος και οι Β. Χατζηαποστόλου, Αρ. Σταθόπουλος, Ν. Ανασόπουλος, Γ. Οικονομίδης, Γ. Γκιρτζίκης και ο Χρ. Σάββας που είναι και ο ένας εκ των τριών πρώην διαιτητών που υπάρχουν στο Δ.Σ. της ΕΠΟ.
Οι άλλοι δύο είναι ο Βαγγέλης Μαζαράκης που για πολλά χρόνια υπήρξε διαιτητής Α΄ Εθνικής και ο Νίκος Προύντζος.

Το ντόμινο που θα επηρεάσει και την ελληνική πλευρά

Για να υιοθετηθούν οι αλλαγές της FIFA ως προς τη στελέχωση της ΚΕΔ -ο Σ. Πιλάβιος έχει ήδη ενημερώσει τη Super League- θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον κανονισμό διαιτησίας, ο οποίος αναφέρει ότι «η ΚΕΔ αποτελείται από τρία μέλη και συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ από πρώην διαιτητές υψηλού κύρους με απολυτήριο λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής τουλάχιστον, που δεν έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει ένα έτος από τη λήξη της θητείας τους ως διαιτητών».
Επίσης η οδηγία της FIFA να διοικείται από παράγοντες η ΚΕΔ έρχεται σε αντίθεση με το μοντέλο της UEFA, που έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει από φέτος η ΕΠΟ και το όποιο όσον αφορά τη στελέχωση της ΚΕΔ αναφέρει ότι πρέπει να στελεχώνεται από «ειδικούς» και από «επαγγελματίες».

Διεύθυνση Ανάπτυξης

Οσον αφορά τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Διαιτησίας, η ύπαρξη, ο ρόλος και οι αρμοδιότητές της προβλέπονται και από την ντιρεκτίβα της FIFA που κάνει λόγο για «τμήμα διαιτησίας» που πρέπει να στελεχώνεται από «τουλάχιστον έναν ειδικό σε θέματα διαιτησίας», που να δουλεύει σε «πλήρες ωράριο», να είναι υπεύθυνος για το διοικητικό κομμάτι της διαιτησίας και για το κομμάτι της ανάπτυξής της, και να συνεργάζεται με τα μέλη της ΚΕΔ.
Αυτός είναι ο ρόλος που έχει σήμερα ο Κύρος Βασάρας και περίπου έτσι περιγράφεται και από την UEFA.
Η επόμενη φορά που θα μας απασχολήσει αυτό το θέμα θα είναι τον Μάρτιο.
Τότε αναμένεται να έρθει στην Αθήνα εκπρόσωπος της FIFA για να συζητήσει με την ΕΠΟ τους τρόπους υπαγωγής στους κανονισμούς διαιτησίας της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Για το τέλος, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Πρώτον, ότι ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Βιγιάρ, είναι επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της UEFA, που έχει υιοθετήσει ένα μεικτό σύστημα διοίκησης της διαιτησίας με παράγοντες και διαιτητές, αλλά με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους.
Δεύτερον, λέγεται ότι η πρωτοβουλία της FIFA έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό της διαιτησίας σε τριτοκοσμικές χώρες. Ομως η επιβολή της και σε ομοσπονδίες μέλη της UEFA ίσως δημιουργήσει εντάσεις, ίσως όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου