Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τα πρώτα ραντεβού των 32 του Europa League


Η αναμέτρηση του Αρη με τη Μάντσεστερ Σίτι άνοιξε την αυλαία της φάσης των 32 του Europa League, αλλά το κυρίως πιάτο... σερβίρεται την Πέμπτη (17/2). Το ελληνικό ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στην Τούμπα όπου ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά το μενού περιλαμβάνει κι άλλες σπουδαίες αναμετρήσεις, με τη Λίβερπουλ να δοκιμάζεται εκτός έδρας απέναντι στη Σπάρτα Πράγας, τη Σεβίλη να φιλοξενεί την Πόρτο, την Μπενφίκα την Στουτγκάρδη, τη Νάπολι τη Βιγιαρεάλ και την Αντερλεχτ τον Αγιαξ.

14:00GR Ρούμπιν Καζάν - Τβέντε
Η αήττητη σε δέκα εντός έδρας παιχνίδια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις Ρούμπιν Καζάν υποδέχεται την Τβέντε στην αναμέτρηση που ανοίγει την αυλαία για τα παιχνίδια της Πέμπτης.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, αλλά και η πρώτη... εμπειρία με σύλλογο από την αντίστοιχη χώρα. Η Ρούμπιν πάντως μπορεί να βασιστεί την παράδοση, με τις ρωσικές ομάδες να μετρούν 12 νίκες σε 26 παιχνίδια απέναντι σε αντίπαλο από το Eredivisie, με τους ολλανδούς να μετρούν εφτά νίκες, ενώ ισάριθμα παιχνίδια έχουν ολοκληρωθεί χωρίς νικητή.
18:00GR Μέταλιστ Χάρκιβ - Μπάγερ Λεβερκούζεν
Απέναντι στην έκπληξη της φάσης των ομίλων, Μέταλιστ Χάρκιβ, θα βρεθεί η Μπάγερν Λεβερκούζεν στην Ουκρανία. Οι ασπιρίνες ολοκλήρωσαν την φάση των ομίλων, εκεί όπου βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον Αρη, χωρίς ήττα, και θέλουν να συνεχίσουν αναλόγως και στους νοκ άουτ αγώνες. Στις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις τους επί ουκρανικού εδάφους είχαν όμως δύο ήττες και μία νίκη.
Και οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις στην φάση των ομίλων, καταφέρνοντας μάλιστα να αφήσουν εκτός την Σαμπντόρια, που έμοιαζε φαβορί για την πρόκριση. Η μοναδική φορά που η Μέταλιστ αντιμετώπισε ομάδα από την Γερμανία ήταν στους ομίλους του UEFA την σεζόν 2008-09, όταν βρέθηκε απέναντι στην Χέρτα Βερολίνου, το οποίο έληξε 0-0.
20:00GR Νάπολι - Βιγιαρεάλ
Στο Σαν Πάολο θα διεξαχθεί ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της βραδιάς, εκεί όπου η Νάπολι υποδέχεται την Βιγιαρεάλ. στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Η Νάπολι βρίσκεται στην 2η θέση της Serie A με μόλις τρεις βαθμούς λιγότερους από την πρωτοπόρο Μίλαν και πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με τον Εντινσον Καβάνι να σκοράρει κατά ριπάς. Οι ναπολιτάνοι δεν έχουν ηττηθεί από ισπανικό σύλλογο στην έδρα τους, μετρώντας μία νίκη και μία ισοπαλία, ενώ η τελευταία φορά που ηττήθηκαν από ομάδα της Primera Division ήταν την σεζόν 1987-88, 0-2 από την Ρεάλ στην Μαδρίτη στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Στον αντίποδα, η Βιγιαρεάλ αγνοεί την νίκη επί ιταλικού εδάφους, με δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες σε έξι παιχνίδια. Το κίτρινο υποβρύχιο δεν διανύει την καλύτερή του φόρμα, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, και με δύο συνεχόμενες ήττες έπεσε στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Απόντες για τους φιλοξενούμενους θα είναι οι Ανχελ Λόπεθ και Χουάν Κάρλος.

20:00GR Αντερλεχτ - Αγιαξ
Αντερλεχτ και Αγιαξ βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι στο Europa League, μετά την φάση των ομίλων στην περσινή σεζόν, όταν οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 1-1 στις Βρυξέλες.
Συμπεριλαμβανομένων των δύο αναμετρήσεων στην περσινή σεζόν, η Αντερλεχτ έχει βρεθεί δέκα φορές απέναντι σε ομάδα από την Ολλανδία, μετρώντας τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία σε πέντε εντός έδρας ματς. Από την πλευρά του, ο Αγιαξ έχει δώσει έξι παιχνίδια επί βελγικού, με δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες.
20:00GR Μπενφίκα - Στουτγκάρδη
Με οδηγό τον περσινό θρίαμβο επί της Χέρτα Βερολίνου στην φάση των 32 του Europa League θα αντιμετωπίσει την επίσης γερμανική Στουτγκάρδη η Μπενφίκα. Οι αετοί είχαν συντρίψει την Χέρτα με 4-0 και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου μεταξύ τους αγώνα είχαν προκριθεί πανηγυρικά στους 16 της διοργάνωσης.
Η Μπενφίκα έχει όμως καλές αναμνήσεις και από την τελευταία αναμέτρησή της με την Στουτγκάρδη, την οποία είχε συναντήσει στην φάση των ομίλων του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2004-05, όταν και είχε επιβληθεί με 3-0 στην Γερμανία. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι μετρούν αρκετές απουσίες, με τον τιμωρημένο Σαβιόλα και τους τραυματίες Αμορίμ, Πεϊσότο και Φερνάντες να είναι εκτός αποστολής.
Για την Στουτγκάρδη, που παραπαίει στην Bundesliga, το Europa League αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να σώσει την σεζόν. Πογκρέμπνιακ, Μποκά, Γκέντνερ, Γκέμπχαρτ βρίσκονται στην λίστα με τους τραυματίες του Μπρούνο Λαμπαντία.
20:00GR Λεχ Πόζναν - Πράγκα 
Εχοντας αφήσει εκτός θεσμού την Γιουβέντους, η Λεχ Πόζναν θέλει να συνεχίσει αναλόγως την πορεία της στο Europa League, ξεκινώντας με ένα καλό αποτέλεσμα απέναντι στην Πράγκα.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες, ενώ καμία εκ των δύο δεν έχει αγωνιστεί κόντρα σε σύλλογο από την αντίστοιχη χώρα. Η Λεχ προέρχεται από ένα σερί τεσσάρων αήττητων εντός έδρας αναμετρήσεων στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, ενώ αν η Πράγκα συνεχίσει τις... εναλλαγές από νίκη σε ήττα στα εκτός έδρας της ματς, τότε, σύμφωνα με τα στατιστικά, θα είναι αυτή που θα επικρατήσει στην Πολωνία.
20:00GR Μπάτε Μπορίσοφ - Παρί Σεν Ζερμέν
Κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν θα βρεθεί η Μπάτε Μπορίσοφ στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στην ιστορία.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μπάτε φτάνει τόσο ψηλά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, σε αντίθεση με την ομάδα του Παρισιού που μετράει ήδη 148 παιχνίδια σε διοργανώσεις της UEFA. Οι γάλλοι μάλιστα δεν έχουν ηττηθεί στα τρία τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια τους.
20:00GR Μπεσίκτας - Ντιναμό Κιέβου
Η κληρωτίδα έφερε Μπεσίκτας και Ντιναμό Κιέβου ξανά αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και τον προπονητή των γηπεδούχων για άλλη μία φορά απέναντι σε ομάδα από την Ουκρανία μετά τη θητεία του στη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί ξανά σε νοκ άουτ φάση, έχοντας... μοιραστεί τις προκρίσεις.
Η πρώτη φορά ήταν στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1986-97, όπου η Ντιναμό πανηγύρισε εύκολη πρόκριση με 5-0 στην Τουρκία και 2-0 εντός, ενώ οι ρόλοι αντιστράφηκαν στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 2002-03 με τους τούρκους να ξεπερνούν τον τρίτο γύρο με νίκη 3-1 στην Κωνσταντινούπολη και λευκή ισοπαλία στο Κίεβο.
22:05GR Ρέιντζερς - Σπόρτινγκ Λισσαβόνας
Με όπλο της την παράδοση που τη θέλει να έχει αποκλείσει την αντίπαλό της 2 φορές στο παρελθόν, η Ρέιντζερς υποδέχεται τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί άλλες δύο φορές σε νοκ άουτ φάσεις με τους σκωτσέζους, όχι μόνο να παίρνουν την πρόκριση, αλλά να φτάνουν και τις δύο φορές στον τελικό της διοργάνωσης!
Η αρχή έγινε στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1971-72, με τη Ρέιντζερς να φτάνει στον τελικό και να κερδίζει με 3-2 τη Ντιναμό Μόσχας, ενώ το εισιτήριο πήγε στα ίδια χέρια και στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2007-08 με τους σκωτσέζους να φτάνουν πάλι στον τελικό του Μάντσεστερ, αλλά να χάνουν με 0-2 από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Να σημειωθεί ότι η Σπόρτινγκ είναι η μοναδική πορτογαλική ομάδα που έχει καταφέρει να μην ηττηθεί στο Αϊμπροξ, με τη Ρέιντζερς να μετρά 5 νίκες, 1 ισοπαλία και καμία ήττα απέναντι σε ομάδες από την Πορτογαλία στην έδρα της.
Απών για τους γηπεδούχους θα είναι ο τραυματίας ΜακΚάλοχ, ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τους Ιζμαΐλοφ, Γκρίμι και Βαλντές.
22:05GR Σπάρτα Πράγας - Λίβερπουλ
Για την πρώτη του ευρωπαϊκή αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ ετοιάζεται ο Κένι Νταλγκλίς, με τους Reds να δοκιμάζονται στην Πράγα απέναντι στη Σπάρτα. Οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν, με τους άγλγους να επισκέπτονται την Τσεχία για δεύτερη φορά, έχοντας αναμετρηθεί με τη Σλόβαν Λίμπερετς στο Κύπελλο UEFA τη σεζόν 2000-01 (νίκες με 1-0 στο Ανφιλντ και 3-2 εκτός).
Ο Νταλγκλίς δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες των τραυματιών Στίβεν Τζέραρντ και Ντάνιελ Αγκερ, του Κρίστιαν Πόουλσεν που έχει πάρει άδεια επειδή η γυναίκα του γεννάει και του Λουίς Σουάρεζ που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής καθώς φέτος είχε αγωνιστεί με τον Αγιαξ στην Ευρώπη. Οι απουσίες μπορούν να κάνουν τον νεαρό Στέρλινγκ που συμπεριλήφθηκε στην αποστολή να γίνει ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται στο θεσμό σε ηλικία 16 ετών και 71 ημερών.
Στη διάθεση του προπονητή του βρίσκεται και ο Τζο Κόουλ που ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο γόνατο.
22:05GR Βασιλεία - Σπαρτάκ Μόσχας
Με στόχο να επεκτείνει το σερί των τριών νικών της απέναντι στην αντίπαλό της υποδέχεται η Βασιλεία τη Σπαρτάκ Μόσχας. Οι γηπεδούχοι έχουν το απόλυτο στην έδρα τους απέναντι σε ομάδες από τη Ρωσία μετρώντας τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, ενώ είναι και η μοναδική ομάδα από την Ελβετία που έχει καταφέρει να νικήσει τη Σπαρτάκ.
22:05GR Γιούνγκ Μπόις - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης
Μία από τις εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης, η Γιούνγκ Μπόις θέλει να συνεχίσει να εντυπωσιάζει με όπλο την απόρθητη φέτος στην Ευρώπη έδρα της. Το έργο της, βέβαια, μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς υποδέχεται τη Ζενίτ, η οποία είναι η μοναδική ομάδα που κατόρθωσε το 6 στα 6 στη φάση των ομίλων.
Παράλληλα, οι ρώσοι είναι μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας οι δύο ομάδες που πέτυχαν τα περισσότερα γκολ στους ομίλους (18) και βασιζόμενοι στην επίθεση - φωτιά που διαθέτουν, θα κυνηγήσουν το εκτός έδρας γκολ που θα τους δώσει προβάδισμα πρόκρισης.
22:05GR Σεβίλη - Πόρτο
Σεβίλη και Πόρτο συγκρούονται στο Ραμόν Σάντεθ Πιθχουάν σε μία από τις σπουδαιότερες μονομαχίες της φάσης των 32. Οι σεβιγιάνοι θα προσπαθήσουν να υποχρεώσουν τους Δράκους στην πρώτη τους ήττα στη διοργάνωση, αλλά και να πάρουν... εκδίκηση για τον αποκλεισμό τους από μία άλλη πορτογαλική ομάδα, την Μπράγκα, στα φετινά πλέι οφ του Champions League.
Στον αντίποδα, η Πόρτο βασίζει πολλά στον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης μέχρι στιγμής, τον Φαλκάο, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 7 γκολ, αλλά δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τραυματία Μαϊκόν. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Κανουτέ επιστρέφει στη διάθεση του Γκρεγκόριο Μανθάνο.
22:05GR Λιλ - Αϊντχόφεν
Δύο ομάδες που βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο Λιλ Μετροπόλ, όπου η Λιλ θα υποδεχθεί την Αϊντχόφεν. Οι δύο ομάδες, οι οποίες συναντώνται για πρώτη φορά, βρίσκονται στην κορυφή των εγχώριων πρωταθλημάτων τους, ενώ και το σερί τους στην Ευρώπη είναι αξιοζήλευτο.
Οι γάλλοι έχουν κερδίσει 7 από τα τελευταία τους 8 ευρωπαϊκά εντός έδρας ματς, ενώ οι φιλοξενούμενοι, που θα αγωνιστούν για 100η φορά στη διοργάνωση, μετρούν 3 συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες στην Ευρώπη.
22:05GR ΠΑΟΚ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας


Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου